L- V : 8.00 - 19.00 S : 8:00 - 13:00
Str.Ion Ratiu nr.25 Constanta

Noutati si Sfaturi

Pregătirea pentru analizele medicale – ghidul pacientului

Analizele medicale reprezintă un ansamblu de procedee care presupun recoltarea de probe biologice esenţiale, care furnizează informaţii de bază privind buna funcţionare a organelor, cât şi stadiul de dezvoltare a anumitor afecţiuni trădate de valorile acestor probe.

Corectitudinea acestor indici de măsurare a stării de sănătate depind în mare măsură de performanţele laboratorului în care sunt efectuate analizele, însă şi pregătirea pacientului înainte de recoltarea probelor biologice este extrem de importantă.

Vă prezentăm, în continuare, un scurt ghid al pacientului pentru recoltarea probelor biologice.

În primul rând, trebuie să ştiţi că anumite probe biologice nu necesită intervenţia personalului medical şi pot fi efectuate direct la domiciliu. Printre acestea se numără: prelevarea de urină, materii fecale şi spută.

În ceea ce priveşte probele care trebuie neapărat prelevate de personalul medical al laboratorului, acestea includ: prelevarea de sânge, exsudat faringian şi lingual, secreţie conjunctivală, secreţie vaginală şi secreţie endocervicală, secreţie uretrală, prostatică şi secreţii purulente (abcese, furuncule, foliculită, acnee, plăgi suprainfectate).

În cele ce urmează, vă invităm să descoperiţi ce aveţi de făcut pentru fiecare probă în parte şi, mai ales, ce este interzis înainte de recoltarea anumitor probe biologice.

Cuprins
Pentru examenul complet de urină:
Pentru urocultură
Pentru recoltarea sputei
Pentru recoltarea sângelui
Pentru prelevarea exsudatului faringian şi lingual
Pentru prelevarea secreţiilor uretrale sau prostatice
Pentru recoltarea secreţiilor vaginale şi a celor endocervicale
Pentru recoltarea secreţiilor purulente

Pentru examenul complet de urină:

a) Pentru examenul sumar de urină (biochimie şi sediment)

Recoltaţi cca 15-20 ml din prima urină de dimineaţă, într-un recipient de unică folosinţă, cu gâtul larg şi cu capac care se închide etanş (găsiţi la farmacie sau îl puteţi cere de la laborator) şi etichetaţi recipientul cu numele, data şi ora recoltării.

b) Pentru urocultură cantitativă

Recoltaţi din prima urină de dimineaţă sau la cel puţin 3-4 ore de la ultima micţiune, într-un recipient steril, cu gâtul larg ţi cu capac care se închide etanş. Înainte de recoltare spălaţi bine mâinile şi organele genitale externe cu apă şi săpun şi uscaţi-le cu ajutorul unor tampoane de tifon sterile.

Lăsaţi urina să curgă pentru câteva secunde şi apoi plasaţi recipientul sub jetul de urină, astfel încât să colectaţi „jetul mijlociu” de urină (circa 20 ml de urină). Astfel va scădea posibilitatea de contaminare a urinii cu microorganisme din uretra anterioară.

Pentru sugar şi copilul mic care nu are controlul voluntar al micţiunii sau pentru alţi pacienţi necooperanţi la care recoltarea este dificilă, se utilizează pungi de plastic sterile autoadezive (se pot achiziţiona de la farmacie). Instrucţiuni: decontaminaţi şi uscaţi regiunea genitală externă şi perineul, fixaţi în jurul vulvei sau penisului orificiul pungii de recoltare, transferaţi urina din punga de recoltare în recipientul de plastic cât mai repede după emisie, pentru evitarea contaminării cu floră cutanată şi faceţi transferul cu o pipetă de unică folosinţă. În lipsa pungilor de plastic sterile, trebuie pândit momentul micţiunii pentru a prinde proba într-un flacon cu gura largă.

Evitaţi contactul interiorului sau marginilor recipientului de plastic cu pielea mâinilor, coapselor sau ariei genitale, pentru a scădea riscul de contaminare cu microorganisme comensale de pe piele, închideţi etanş capacul recipientului după recoltare, etichetaţi recipientul şi înscrieţi numele, data şi ora recoltării şi aduceţi recipientul cu urină la laborator în maximum 2 ore de la recoltare (dacă nu este posibil, se menţine la frigider sau în geanta termoizolantă cu acumulatori de frig, din momentul recoltării şi pe durata transportului la laborator).

c) Pentru dozări chimice cantitative din urină (exemplu: glucoza, creatinina, proteine, calciu, magneziu, sodiu, potasiu etc.)

Recoltaţi urina pe parcursul a 24 ore (ex. de la ora 6 dimineaţa până a doua zi la aceeaşi oră), într-un recipient curat de volum corespunzător. Recipientul cu urină se păstrează de-a lungul celor 24 de ore la rece.

Pentru urocultură

a) Pentru coprocultură

Recoltaţi dimineaţa din porţiunile cu aspect modificat (mucus, sânge, puroi) sau când acestea lipsesc se recoltează din locuri diferite cantităţi mici de materii fecale, din scaunul proaspăt emis spontan şi utilizaţi coprorecoltoare cu mediu de conservare şi transport (Ex. Cary Blair) prevăzute cu o linguriţă (furnizate de laborator).
Atenţie! Produsul recoltat trebuie să fie introdus în mediu. Nu se umple coprorecoltorul.

Apoi, etichetaţi recipientul şi înscrieţi numele, data şi ora recoltării şi transportaţi coprorecoltorul cu produs cât mai rapid la laborator. Pe durata transportului se menţine la temperatura camerei.

b) Pentru examenul coproparazitologic

Utilizaţi coprorecoltoare fără mediu de conservare şi transport (furnizate de laborator) şi recoltaţi 3 probe în interval de 10 zile (deoarece ouăle, chiştii sau larvele unor paraziţi se elimină intermitent), preferabil din scaunul de dimineaţă. Dacă se recoltează seara, se păstrează recipientul cu proba la frigider până a doua zi dimineaţa.
Atenţie! Nu se umple coprorecoltorul.

De asemenea, de va eticheta recipientul cu numele, data şi ora recoltării şi se va transporta cât mai rapid la laborator. Pe durata transportului se menţine la temperatura camerei.

Pentru recoltarea sputei

Recoltaţi dimineaţa (în cursul nopţii se adună secreţii mai abundente în tractul respirator). După periajul dinţilor, clătiţi energic gura cu apă şi expectoraţi într-un recipient steril de unică folosinţă (furnizat de laborator).

Atenţie! Nu se recoltează salivă ci secreţia vâscoasă care provine din căile respiratorii (trahee, bronhii).

Nu uitaţi să etichetaţi recipientul şi înscrieţi numele, data şi ora recoltării şi să transportaţi recipientul cu produs la laborator, în maximum 2 ore din momentul recoltării.

Pentru recoltarea sângelui

Pentru a nu denatura rezultatele unor analize (glicemia, colesterolul sau trigliceridele), evitaţi consumul unor alimente grase, dulciuri concentrate şi alcool precum şi efortul fizic intens şi stresul în zilele care preced recoltarea şi nu consumaţi alimente şi lichide în dimineaţa zilei în care se recoltează sângele.

Recoltarea sângelui se face dimineaţa, după un repaus alimentar de 12 ore.

Pentru prelevarea exsudatului faringian şi lingual

Recoltarea se face dimineaţa, ţinându-se cont de următoarele reguli:

– NU faceţi toaleta cavitaţii bucale
– NU beţi
– NU mâncaţi
– NU fumaţi

În mod exceptional, se poate recolta la 3-4 ore după toaleta cavităţii bucale sau ingestia de alimente.

Pentru prelevarea secreţiilor uretrale sau prostatice

Pentru prelevarea secreţiilor uretrale

Este necesar să nu urinaţi dimineaţa înaintea recoltării. Se recoltează cu tampoane sterile, după masajul uretrei.

Pentru prelevarea secreţiei prostatice

Nu urinaţi dimineaţa înaintea recoltării. Se recoltează cu tampoane sterile, după masaj prostatic (de către medicul urolog, în clinica de profil).

Pentru recoltarea secreţiilor vaginale şi a celor endocervicale

Pentru aceste probe este necesar să nu fiţi la menstruaţie, să faceţi repaus sexual 3 zile înainte de recoltare şi să nu faceţi spălături vaginale, doar toaleta externă.
 

Pentru recoltarea secreţiilor purulente

Nu aplicaţi creme, loţiuni sau pudră cu antibiotice pe zona din care se va face recoltarea. Se recoltează cu tampoane sterile sau cu ansa, după decontaminarea tegumentelor adiacente cu soluţie antiseptică şi, dacă este nevoie, prin puncţionarea colecţiei purulente cu acul steril.

Sursa: csid.ro

Share this post